Автор: Гергана Манчева Първото издание на кампанията на БНР Българските посланици на

...
Автор: Гергана Манчева Първото издание на кампанията на БНР Българските посланици на
Коментари Харесай

Българските посланици на културата получиха наградите си от директора на БНР Милен Митев

Автор: Гергана Манчева

 

Първото издание на акцията на БНР " Българските посланици на културата " към този момент има своя сполучлив край.

 

Кампанията, в която слушателите сами предлагаха своите любимци за наградата " Българските посланици на културата ", започва през 2021 година, но пандемията от Covid-19 отсрочи във времето връчването на влиятелните оценки за 2021 и 2022 година

 

Кулминацията се състоя на 13 декември, когато бяха оповестени носителите на наградата " Посланик на културата ". Отличените са 24 изявените създатели в региона на актуалното изкуството и просвета.

 

Сред писателите първи посланици на културата стават Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и Мирела Иванова, измежду художниците са проф. Греди Асса, Алцек Мишев и Катрин Томова,  оценката при диригентите е за Венеция Караманова, Найден Тодоров и Йордан Камджалов, както и за виртуозния реализатор на дудук Теодосий Спасов и пианиста Людмил Ангелов.

 

Повечето от отличените участваха на церемонията в Мраморното предверие на БНР и персонално получиха плакет от шефа на БНР Милен Митев и от Нина Цанева – публицист в програма  " Христо Ботев ".

 

Георги Господинов благодари преди всичко на слушателите от 2021 година, тъй като те са създали този избор още преди " Букър " и други оценки.  По думите на именития ни публицист, в тествания като днешните все по-важна ще става ролята на културата и образованието. А те вървят дружно.

" В България няма доста потребни изкопаеми, няма газ, няма петрол. Единствените неизчерпаеми запаси, които има са ресурсите на културата и на изкуството и това е, което ще става все по-важно в свят като днешния, в това съм уверен, по тази причина благодаря на слушателите за това отличие. "

 

Трудът на художника нормално е незабележим, той е самичък, затворен в ателиетата си и са надалеч от целия звук на културния живот, само че когато бива видян като дипломат на културата, това за един художник е доста персонално и доста огромно самопризнание – това ни казва Катрин Томова, позната у нас и по света със своята нереална живопис. Тя добави:  " Самочувствие дава, само че най-много това, че си дипломат на културата, дава възприятие за отговорност, тъй като човек рисува, демонстрира нещата си в чужбина, само че постоянно и на всички места го свързват с неговата страна, по тази причина то е и отговорност. Отговорността е по отношение на страната, която ти е дала всичко – и ентусиазъм, и усещанията, които пренасяш в творчеството си. Когато съм зад граница, изпитвам наслаждение, тъй като от една страна представям себе си, само че от друга знам, че представям и страната, от която пристигам ".

 

Една от носителките на наградата " Български дипломат на културата " за 2021 година живее в далечна Япония, само че посредством персоналните си контакти и старания основава мост сред двете толкоз разнообразни култури. Това е Юлияна Антонова - Мурата, която не съумя да участва на самото награждаване, само че съобщи персоналната си покана към всеки българин, решил да посети Страната на изгряващото слънце.

 

Нейният приз получи журналистката Магдалена Гигова, която също се възхищава на сънародничката ни в Япония, поради ролята ѝ на неофициален дипломат в далечно Токио.

 

И защото на 20 декември следва да бъдат оповестени 12-те лауреатите на състезанието " Българските посланици на културата " за 2023 година, самата Магдалена Гигова, в ролята си на слушател, също има собствен любимец за номинация: " Бих предложила Рина Бакалова, която е основател на Българския културен център в Тел Авив и на българското учебно заведение. Тази година, когато се честваше 80-годишнината от спасяването на българските евреи, тя провежда серия от събития, само че не това е най-важното. Тя съумя да издаде книга, която е полиграфическо украшение, отдадена на художниците евреи в България. В книгата са разказани техните истории, показани са техните творби и по този начин, по косвен метод, всички те благодарят на Българската страна, че са били избавени от сигурна гибел.

 

Спасените български евреи са 50 хиляди, които са живеели в България, без нито един да потегли към лагерите на гибелта. Затова в страната Израел има една гора от 49 981 дървета, посадени от признателните потомци на избавените в България евреи. И това би трябвало непрестанно да се напомня, тъй като са прекомерно малко страните, които са съумели да устоят на натиска и да имат толкоз избавени евреи, колкото в България. "

 

Снимки: Ани Петрова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР